Hållbarhetsåret 2023

Blogg: hållbarhetsåret 2023

December 2023

2023 har varit ett händelserikt hållbarhetsår. Från EU har en rad olika hållbarhetsdirektiv förhandlats och trätt i kraft. De nya direktiven handlar till stor del om att företags hållbarhetsarbete ska vara relevant, trovärdigt och jämförbart. Här summerar vi några viktiga händelser från det gångna året.

 

Företag i startgroparna för CSRD-rapportering. Från och med nästa år ska den första gruppen företag hållbarhetsrapportera enligt EU:s nya direktiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Flera företag har därför påbörjat processen att göra en dubbel väsentlighetsanalys – metoden för att identifiera de hållbarhetsfrågor de inom kort behöver rapportera på. Många har också börjat kartlägga sina värdekedjor och genomföra gap-analyser över vad man framgent behöver arbeta med för att möta kraven.

EU-taxonomin uppdateras med resterande fyra miljömål. Hittills har företag rapporterat sin linjering med EU-taxonomins miljömål ett och två: begränsning av klimatförändringar och anpassning till klimatförändringar. I våras släpptes förslag på granskningskriterier för de resterande fyra målen (och även kompletteringar till de två första), vilka ska fasas in i rapporteringen från och med 2024 för räkenskapsåret 2023. De fyra adderade miljömålen är: hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser; omställning till en cirkulär ekonomi; förebyggande och begränsning av miljöföroreningar och skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem.

Överenskommelse om energiprestandadirektiv. Europaparlamentet, europeiska rådet och EU-kommissionen nådde en preliminär överenskommelse om EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Förslaget innebär att alla byggnader till år 2050 bör ha omvandlats till nollutsläppsbyggnader. Medlemsländerna får själva välja styrmedel och åtgärder för att nå målen om att minska den genomsnittliga energiförbrukningen med 16 procent till 2030 och 20–22 procent till 2035. Minst hälften av minskningen ska komma från renovering av byggnader med sämst energiprestanda.

Nytt direktiv mot greenwashing närmar sig. Ännu en preliminär överenskommelse har slutits i EU under året. Det handlar om Green Claims, en ny lag som ska motverka greenwashing. För företag kommer direktivet innebära högre krav på att beräkna och bevisa sina miljöpåståenden. Höga böter föreslås för den som bryter mot lagen, som förväntas träda i kraft in mellan 2024 och 2027.

Långa leveranskedjor och oseriösa bemanningsföretag problematiskt för arbetet med social hållbarhet. Under 2023 har flera tragiska arbetsplatsolyckor inträffat inom bygg- och anläggningssektorn, och fackförbundet Byggnads larmar om bristande arbetsmiljöarbete som försvåras av långa led av underentreprenörer. De senaste årens höga olycksstatistik och uppgifter om svartarbete pekar på att företag måste bli bättre på att se över sina värdekedjor, för att bättre kunna arbeta med att främja social hållbarhet, säkra arbetsplatser och goda arbetsvillkor. När leverantörerna är många är det svårare att känna till riskerna, förebygga olyckor och upptäcka oegentligheter.

Färdigförhandlat kring CSDDD. I slutet av året nådde Europeiska rådet och EU-parlamentet en överenskommelse om CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Den historiska lagen kommer innebära att företag måste ta ett ökat ansvar för att säkerställa att mänskliga rättigheter och miljö respekteras genom hela värdekedjan. Slutförslaget förtydligar företagens ansvar ytterligare och inkluderar ett antal kompromisser. Bland annat undantas finanssektorn temporärt, vilket har fått skarp kritik, och det fastställs att företag som brutit mot sina skyldigheter kan bli bötesskyldiga på upp till 5% av dess globala nettoomsättning. Den första gruppen företag att omfattas av den nya lagen är stora bolag med mer än 500 anställda och med mer än 150 MEUR i omsättning. Två år senare omfattas även företag med mer än 250 anställda och med mer än 40 MEUR i omsättning varav 50% från högrisksektor.

FN:s 28:e klimatförändringskonferens, COP28, genomfördes i Dubai den 30 november till den 12 december. Världens ledare kom överens om att ställa om från fossila bränslen, ett historiskt genombrott, men formuleringen ”fasa ut” fossila bränslen raderades ur det slutgiltiga utkastet. I stället ”uppmanas” länderna att ”ställa om från fossila bränslen på ett ordnat och rättvist sätt”.

Det har hänt hos Hallå Hållbarhetsbyrå under 2023

Det har hänt mycket under året även hos oss. Vi välkomnade två nya medarbetare under 2023: Alva Monti, strateg inom social hållbarhet och mänskliga rättigheter, och Marie Lindebäck, ESG-strateg med expertis inom hållbar finans och bolagsstyrning. Vi har också jobbar med många spännande uppdrag och kunder – och ser fram emot ett fortsatt fint samarbete under 2024.


Exempel på vad vi jobbat med under året

Förberedelser inför CSRD | Dubbla väsentlighetsanalyser | Klimatriskanalys enligt TCFD | Hållbarhetskommunikation | Hållbarhetsrapportering | Klimatfärdplan | Klimatriskinvenetring av fastigheter